Lärarlegitimation och (o)behörigheter

Jag tar återigen upp problemet med behörigheter efter att Eva-Lis Sirén glatt Twittrat om att lärarna måste få nödvändig kompetensutveckling. Jag kan inte annat än hålla med, men det gör inte Skolverket/Staten/Högskoleverket.

Enligt Skolverkets statistik hade 302 skolor förra året ekonomiprogrammet. Det innebär att 302 skolor troligen kommer att köra kursen Privatjuridik till hösten. På de skolor som har behöriga lärare kommer sannolikt den lärare som är behörig i Företagsekonomi att köra kursen. Problemet är bara att för att få sätta betyg på kursen Privatjuridik så måste du ha läst 90 HP juridik vilket inte ingår i utbildningen utan där ligger bara 15 HP. Lärarna på dessa 302 skolor måste alltså till 2015 läsa in 75 HP för att få sätta betyg på kursen. 1,5 års (obetalda) heltidsstudier. Vad skall man då läsa för att bli en bra lärare i juridik? Det finns det inga svar på och det finns inte heller någon utbildning i Lärarlyftet II för att täppa till den här luckan. Man skulle ju kunna titta på lärarutbildningarna för att se vad som kommer att ingå för de som läser till gymnasielärare i juridik! Men oj, hoppsan! Någon sådan utbildning fanns det visst inte. Förra året tilldelades 0 (noll) platser till lärarutbildningar i företagsekonomi som är det närmaste vi kommer.

Jag är helt klart för lärarlegitimationen, men då måste det också erbjudas möjligheter att nå upp till de krav som ställs.

Annonser

Om fossing

En lagom klumpig lärare som lever efter devisen "Lös problemet"
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s