Betygshets

Idag var det dags igen: betyg från årskurs 4. ”Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.” (Skollagen 1 kap, 5§) är något vi som pedagoger hör ringande som ett mantra nästan varje dag. I Regeringsformen verkar det däremot stå ”Skolpolitik skall bygga på godtycke, populism och värderingar från 1950-talet”

Regeringen har lagom hunnit införa betyg i årskurs 6 och har inte sett hur det fungerar och vill ny ha betyg ännu tidigare. Skämten har naturligtvis haglat om att målet är betyg ifrån BB eller kanske redan på embryot? Men allvarligt talat så är betyg problematiskt. Jag tycker det blir vanligare att eleverna går i skolan för att få betyg och inte för att lära sig någonting. Med betyg i lägre åldrar känns det som att problemet kommer att intensifieras snarare än bli bättre. Tänk om man skulle göra likadant med de som vill ta körkort? ”Vi inför ett extra körprov när du har kört tre lektioner på bilskolan för ju tidigare du får veta att du inte kan något, desto bättre!”

Det kanske är jag som är dum men vore det inte bättre att satsa energin på undervisning istället för testning? Fast det måste ju finnas betyg för att eleverna ska kunna prestera är ett vanligt argument. Jag kan snarare tycka att betygen är hämmande. Om man helt tog bort betygen skulle eleverna ha bättre möjligheter att våga experimentera, söka nya vägar och hitta sin egen kunskap istället för att lägga massa energi på att försöka tolka vilken kunskap det är läraren eller skolverket är ute efter.

Skolan har de senaste åren genomgått stora förändringar och de flesta av sveriges lärare håller fortfarande på och tolkar kursinnehåll och betygssättning. Låt skolan vara ifred fem år och gör sedan en utvärdering för att se hur reformen slagit igenom istället för att ändra förutsättningarna var sjätte månad.

Blogg 100 – nr 24

Annonser

Om fossing

En lagom klumpig lärare som lever efter devisen "Lös problemet"
Det här inlägget postades i Blogg100. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s