Reformen som kan bli en tummetott

Varning för en lätt raljerande ton! 🙂

Nästa sommar slår reformen med lärarlegitimation igenom fullt ut och inför det blev jag lite fundersam hur skolor skall göra som inte lyckas hitta legitimerade lärare i alla ämnen. Exempelvis krävs det att man läst 90 hp sociologi för att få undervisa i en kurs på gymnasiet och det tror jag inte att samtliga skolor som erbjuder Samhälle-Beteende lyckas ordna med tanke på att det lär vara få lärare (om någon) som hunnit läsa in den behörigheten. Därför ställde jag frågan till Skolverket och fick svar idag.

Grundinställningen är att ”endast lärare som har legitimation och är behörig för viss undervisning får bedriva undervisningen”. DOCK finns det undantag. Om det inte finns en behörig lärare så får en annan lärare undervisa om den är lämplig att bedriva undervisningen och ”i så stor utsträckning som möjligt har en utbildning som motsvarar den utbildning som är behörighetsgivande”

Sen kommer det till betygssättningen som man måste vara legitimerad i ämnet för att få göra…eller åtminstone vara legitimerad i något ämne för att få göra…eller åtminstone vara rektor.

Så kontentan kan då bli att på en ort där utbudet av lärare inte är så stort så kan skolan drivas helt och hållet med obehöriga lärare och rektorn sätter betyg i alla ämnen. Reformen som hade goda tankar från början blir mer och mer urvattnad.

Eller som det sades i Mäster skräddare:

– Det bidde ingen fingertutt, sa skräddaren.

– Vad bidde det då? frågade den lille mannen.

– Det bidde ingenting, svarade skräddaren.

Blogg 100 – nr 46

Annonser

Om fossing

En lagom klumpig lärare som lever efter devisen "Lös problemet"
Det här inlägget postades i Blogg100. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s