En rik uppgift

I Företagsekonomi 2 finns ett centralt område som talar om ”företagens samhällsnytta och samhällsansvar utifrån begreppet hållbar utveckling”. I det utvidgade kollegiet fick jag tips om en uppgift som använts i Politik och Hållbar utveckling och som jag skruvade om lite för att passa in i ekonomin. Kunskapskravet som de tittar på är bland annat sambandet mellan företagens ekonomiska beslutsfattande och deras samhällsansvar.

Grunden i uppgiften handlar om problematiken kring bomullstillverkningen och de problem som det leder till med Aralsjön som ett bra visuellt riktmärke. De får jämföra bomullsrapporten från WWF med miljöarbetet hos Domsjö som tillverkar viskos som ett alternativ material till bomull. I redovisningen av problemet skall eleverna väva in såväl sociala, ekologiska som ekonomiska aspekter, med andra ord hela hållbarhetsbegreppet. Ytterligare aspekter som de skall väva in och fundera på är vilka intressekonflikter det kan finnas. Det kan röra sig om arbetstillfällen kontra miljö, människors sociala miljö eller ekonomi.

Det är alltså inte bara att säga att bomull från Peru är dåligt och vi ska sluta köpa den. Då måste man nämligen fundera på vad som händer i det samhälle som levt på bomullstillverkning. Att köpa ekologiskt kan kännas som det rätta men då får odlarna inte ut lika stor mängd på sina åkrar och kan inte få lika mycket betalt som sina ”giftiga” kollegor. Men samtidigt får man fundera på vilket ansvar företagen som köper bomullen har för att bönderna inte dör när de är trettio av bekämpningsmedel.

Alltså en ganska rik uppgift med många bottnar. Dessutom krånglar svåra läraren till det med ”valfri redovisningsmetod”. Mest spännande just nu verkar en tv-show där deltagarna är ”dåliga” bomullsodlare, ”bra” bomullsodlare, WWF och Svensk handel.

Delar med mig av Företagens samhällsnytta och samhällsansvar om någon vill låna/bygga vidare.

Blogg 100 – nr 56

Annonser

Om fossing

En lagom klumpig lärare som lever efter devisen "Lös problemet"
Det här inlägget postades i Blogg100. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s