Lärare på utdöende?

Det är snart en stor pensionsavgång bland lärarna och det kommer att saknas 43.000 lärare redan år 2020. En fantastisk arbetsmarknad att börja utbilda sig till! Dessutom lockar regeringen med en premie för de som väljer att utbilda sig inom matematik och de naturvetenskapliga ämnen. Ansökningstiden till högskolan har precis gått ut och i dagarna kom dock lite indikationer på söksiffror: i hela Sverige är det 11 förstahandssökande till fysiklärare åk 7-9 och 8 i kemi. Gymnasiet är något bättre med 40 respektive 34 förstahandssökande men alldeles för få om man ser till behovet. För språklärare är det dock ännu värre: 3 förstahandssökande i tyska respektive franska och 5 i spanska. Det officiella beskedet från regeringen är dock att ämneslärare inom matematik/NO ökar med 30%.

För att få lite perspektiv kan vi sätta in att bara på Göteborgs Universitet 60 förstahandssökande till gymnasielärare i samhällskunskap/historia. Tittar man på en av de populärare utbildningarna i Sverige, jurist, så har de 2099 förstahandssökande på Stockholms Universitet.

Här pratar vi dessutom bara söksiffror. Sen är det en helt annan femma hur många som lyckas ta sig igenom utbildningen och faktiskt väljer läraryrket efter att ha varit ute och arbetat i skolan under utbildningen.

Vad är problemet då? Lärarförbundets ordförande uttrycker det såhär:

Det här anser jag bara är en del av sanningen. Medias och samhällets roll i att montera ner skolan och hela tiden bara förklara hur dålig den är samt regeringens arbete med quick-fix lösningar som inte har någon koppling till vetenskap och beprövad erfarenhet bidrar. Vi är många lärare som kämpar och som älskar vårt yrke, men det kommer att bli färre och färre om vi inte börjar bli uppskattade igen.

Blogg 100 – nr 57

Annonser

Om fossing

En lagom klumpig lärare som lever efter devisen "Lös problemet"
Det här inlägget postades i Blogg100. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s