Saxat från SETT2014 – Att nå de onåbara

Oneeighty startade som ett projekt av Rektorsakademin och är numera en del av Stockholms stadsmission. Förra läsåret fick 21000 gymnasieelever sitt studiebidrag indraget på grund av skolk och 1200 elever gick ut nian utan ett enda godkänt betyg. Dessa elever som oftast blir hemmasittare riskerar att hamna i ett utanförskap i samhället och Oneeighty arbetar med att nå dessa ungdomar. Marit Sahlström berättade att orsaken till att man blir hemmasittare kan vara allt ifrån psykisk ohälsa till dålig lärmiljö och så enkla saker som ett benbrott.

Grundtanken är att även om hemmasittare har en tuff attityd så VILL de lära sig och det bästa sättet att nå dessa elever är med relationer. Eleverna behöver bli sedda och bekräftade. Oftast kommer Oneeighty in ganska sent, efter ett till två års frånvaro, och då börjar man arbeta med elevens styrkor: Vad tycker du mest om? Hur lärde du dig det? Här är det inte ovanligt med ett spelintresse.

Föreläsningen gav en spännande inblick i ett utanförskap som man inte alltid ser som lärare och just de ingångsfrågor som man använder med nya elever tycker jag är spännande att ta med sig till alla lärsituationer: Vad tycker du mest om? Hur lärde du dig det?

Blogg 100 – nr 71

Annonser

Om fossing

En lagom klumpig lärare som lever efter devisen "Lös problemet"
Det här inlägget postades i Blogg100, SETT. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s